صالح آتون

 اولین هنرمند سورویی که با تشکیل گروه موسیقی در رادیو و تلویزیون بندر برنامه اجرا نمود.

زیبا شیروان (زیبا گلناری)

 اولین زن هنرمند سورو که به تشکیل گروه موسیقی پرداخت و خود نوازندگی سازهای کوبه‌ای به‌خصوص کسر را به عهده داشت.

حسین وفادار  

جوان‌ترین نوازنده عود سورویی که در محافل هنری تهران همراه با حبیب‌زاده به نواختن عود پرداخت.

میرزا احمد دانشمند

 اولین سورویی که به وکالت مجلس شورای ملی رسید.

محمود مستوری

 اولین سورویی که برای شورای شهر بندر انتخاب شد.

حاج‌محمد دانشمند

 تاجر و خیر و از حامیان جنبش ملی و دکتر محمد مصدق اولین بنیان‌گذار مدرسه در سورو (مدرسه دانشمند).

 محمد تقوایی (برادر یوسف تقوایی) و سعدی عشرتی

 اولین سورویی هایی بودن که برای تحصیل به خارج اعزام گشتند.

احمد تقوایی

 اولین سورویی که به کنفدراسیون دانشجویی در خارج پیوست و به علت فعالیت سیاسی در زمان شاه ممنوع‌الورود شد، دکتر احمد تقوایی تحلیلگر سیاسی و اقتصادی و از نظریه‌پردازان تئوری صندوق ذخیره ملی برای درآمد دولت از واگذاری صنایع به بخش خصوصی، ایشان این تئوری برای دولت روسیه بعد از گذار به اقتصاد بازار پیشنهاد و به آنها مشاوره می‌داد.

معاد سلطانی، عبدالطیف ملا نژاد و محمود مستوری

 اولین سورویی های که وارد دانشگاه شده و فارغ‌التحصیل گشتند.

علی پوردریائی

 اولین سورویی که موفق به کسب دکترای زبان انگلیسی از دانشگاه هند گردید.

فیصل پوردریائی

 اولین مهندس کشتی‌سازی از دانشگاه فنی دلف هلند (معتبرترین دانشگاه‌های اروپا) در ضمن ایشان اولین سورویی هستند که به ریاست نمایندگی بیمه لویدز در ایران و هم اکنون نیز رئیس شرکت لویدز در جزیره مالت است.

احمد گلشن

 اولین سورویی بود که توانست در رشته موتورهای دریایی به‌خصوص موتور توربینی، بعد از چند سال دوره در امریکا و انگلیس موفق به اخذ مدرک تخصصی از شرکت رویز روس گردد.

عیسی پورحسن

 اولین سورویی و هرمزگانی که موفق به دریافت دیپلم غواصی از مرکز دریایی ایتالیا گردید و جزء اولین دسته مردان قورباغه‌ای نیروی دریایی ایران بود.

خانم بلقیس یوسف‌زاده (خانم بلقیس) و حبصه الهامی

 اولین زنان سورویی بودند که به‌عنوان معلم در مدرسه دانشمند تدریس نمودند.

حسن آشتاب و شمسی شمسی‌پور

 اولین معلمان زبان انگلیسی از سورو بودند.

صالح صالحی

 اولین مربی ورزشی سورویی بود که به‌صورت آکادمیک به تربیت ورزشکاران سورویی پرداخت و سهم زیادی در موفقیت جوانان سورو در ورزش دارد.

احمد دریازاده، حسن دریازاده و علی دریازاده

 اولین سورویی های که موفق به کسب مدرک داوری در سطح استان و کشوری گردیدند این سه برادر از پیش‌کسوتان داوری در استان هستند.

صالح احمدی

 اولین سورویی (از باشگاه عقاب سورو قبل از اروند) که برای تمرین در تیم ملی جوانان آن روزگار دعوت شد.

نوح آگاهی (ملا نوح)

 اولین سورویی که توانست در رشته علوم دینی از دانشگاه مدینه فارغ‌التحصیل گردد و در سورو به آموزش دینی بپردازد، او عالم روشن‌بین و مخالف خرافات بود.

محمد صالح پردل (شیخ پردل)

 اولین سورویی که بعد از فارغ‌التحصیلی در رشته علوم دینی از سعودی و زبان در پاکستان شهرتش در علوم دینی از سورو و هرمزگان و ایران فراتر رفته و در منطقه فردی شناخته شده است.

حاجی بندری (کاکی)

 اولین سورویی که با جهاز بادی تا جزایر ملوک در اندونزی سفر نموده در زمان جنگ جهانی دوم، هم‌زمان با بمباران بوم مسی کنگی توسط هواپیماهای ژاپنی، حاجی بندری از این رویداد بارها تعریف می‌کرد.

مونا پوردریایی

 اولین سورویی که به‌عنوان سرآشپز زن در هرمزگان شناخته گشت و به تألیف کتاب آشپزی پرداخت.

لیلی گلشن

 اولین دختر سورویی که در رقابت‌های آموزشگاهی در چندین رشته دو سرعت قهرمان استان گشت و برای مسابقه سراسری انتخاب گردید. لیلی گلشن اولین سورویی که توانست بعد از چند سال تحصیل و کار مدرک بین‌المللی سرآشپزی از کالج معتبر هلندی دریافت کند و در کنارش دیپلم HCCP (بهداشت محیط و کار) نیز به دست آورد وهم اکنون به‌عنوان سرآشپز و مدیریت آشپزخانه در یکی از بیمارستان‌های بزرگ هلند مشغول بکار است. (این بیمارستان سه هزار و پانصد کارمند و دانشجو دارد و مرکز تحقیقی نیز می‌باشد).

حاجی محسن

 اولین سورویی بود که با کمک حاجی محمد هرموزی به تقلید از کشتی‌های صیادی خارجی، جل میگی - تور صید میگو ترال کف روب برای لنج‌ها درست کنند و تحولی در صید میگو در استان به وجود آورند.

عثمان جوشکار

 اولین سورویی بود که برای صید میگو با ترال کف روب تخته و زنجیر درست می‌کرد و تنها کسی بود در هرمزگان که این تخصص را داشت.

فاروق درا و فرشاد عبداللهی

 اولین سورویی هایی بودند که به تیم ملی فوتبال ساحلی دعوت شدند و در چند دوره جامهای بین‌المللی شرکت و گل زدند.

محمدرضا شبیری

 اولین نوجوان سورویی که توانست به اردوی تیم ملی والیبال ساحلی دعوت شده و اسمش جزء ۴ نفر انتخابی تیم ملی باشد، او الان عضو تیم (ب) ملی والیبال ساحلی می‌باشد.

عبدالرئوف بستگانی

 اولین بازیکن والیبال که به اردوی تیم ملی نوجوانان و جوانان دعوت شد، اولین هرمزگانی که مربیگری بین‌المللی ۱ را گرفت، تنها هرمزگانی مربی بین‌المللی ۲، تنها هرمزگانی که مدرس مربیگری فدراسیون است و اولین هرمزگانی که به‌عنوان سرمربی در لیگ برتر مربیگری کرده و درحال حاضر به‌عنوان مربی تیم آلومینیوم و استاد دانشگاه در رشته تربیت‌بدنی می‌باشد.

زنده‌یاد محمدطیب کمالی

 اولین خلبان سوروقدیم هستند. امیدوارم به‌زودی اطلاعات تکمیلی درمورد این خلبان در سایت قرار بگیرد...

فاطمه گل محمد شاهی

 اولین بانویی که در استان دان ۳ تکواندو گرفت و رئیس هیئت تکواندوی بانوان استان هرمزگان بود.

صنعان عارف نیا و خانم فائزه دریازاده

 اولین نوجوان حافظ کل قرآن مجید

شیخ عبدالله بیاره

 اولین امام‌جماعت نماز تراویح و نایب امام‌جمعه سورو بود که با اجازه از ملا عبدالله خطیبی زاده امامت می‌کرده است. وی اولین حافظ قرآن کریم سورو به تشویق شیخ محمد ضیایی و نیز از اولین شاگردان شیخ محمد ضیایی در هنگام ورود شیخ از مدینه به بندرعباس می‌باشد. او و شیخ احمد دریاورزی و همچنین جناب شیخ محمدصدیق فهیمی و چند تن دیگر از اولین شاگردان تفسیر و فقه و نیز علم میراث جناب شیخ نوح آگاهی رحمت اله علیه بودند که شب‌ها بعد از نماز عشاء در محضر ایشان به تحصیل علوم دینی می‌پرداختند. ایشان مسلط به صحبت با پنج زبان رایج دنیا هستند.

خانم نعیمه برادری

 اولین نویسنده استاندارد بین‌المللی ۴ رشته صنایع‌دستی استان هرمزگان شامل دوزنده لباس بندری، خوس دوزی، گلابتون‌دوزی، شک و زری‌بافی

خانم مریم یحیایی، سها دریازاده و راحیل بهزادی

 اولین ورزشکاران بانو در رشته سافت‌بال که به تیم ملی ایران دعوت شدند.

استاد عبدالله احمدی پور بندری استاد صالح احمدی نیا بندری

دو برادر از قدیمی های لنج سازی و نجاری سورو بودند 


 ×××  بشنویم کلامی از نویسنده مطلب  البته سورویی های عزیز دیگری هستند که از موفقیت آنها بی‌اطلاع هستیم دوستان بنویسند.  هرچه گشتم که بین این همه اولین‌ها جایی هم برای خودم پیدا کنم و قاتی آنها کنم چیزی در خود نیافتم.  به قول شاعر مشک آن است که ببوید نه آنکه عطار (گلشن سورو درباره خود گوید)  

گلشن سورو